Dania z boczkiem

logo

Święta w domu to także, a może przede wszystkim zapachy, aromaty i smaki, do których tęsknimy, i których nie chcemy zapomnieć.

Kilka ziaren wyjątkowej przyprawy, jaką jest kardamon, sos śliwkowy i pieczony schab otulony boczkiem, zapewni niebywałe aromaty. To będą pamiętne święta, a do tego przepisu będziecie często wracali!

Schab pieczony z boczkiem - składniki:

  • Boczek Parzony Plastry KAMINIARZ / 2 opak.
  • schab wieprzowy / 1 kg
  • majeranek / 1 łyżka
  • śliwki / 1 kg
  • liście laurowe / 2 szt.
  • słodka papryka / 1 łyżka
  • mielona papryka / 1 łyżka
  • olej / 1 łyżka
  • kardamon / kilka ziaren

Jak przygotować schab w boczku:

  • schab oczyszczamy z błon i ścięgien
  • wkładamy go do wrzątku na około 8-10 minut, po czym wyjmujemy i studzimy
  • przyprawy ucieramy w moździerzu, dodając odrobinę oleju
  • nacieramy schab i odstawiamy na 4 godziny do lodówki
  • piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
  • następnie schab starannie owijamy plastrami boczku parzonego
  • spód naczynia żaroodpornego wykładamy przekrojonymi śliwkami
  • schab otulony boczkiem układamy na śliwkach
  • pieczemy 1,5 godziny

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f