Przepis na zielone szparagi z boczkiem to najlepszy na sposób na podanie szparagów. Idealna kompozycja smaków, która porwie twoje kubki smakowe!
Szparagi znane są od 4500 lat i początkowo traktowano je jako roślinę leczniczą. Znakomicie wpływają na zdrowie człowieka, są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. W Polsce goszczą od XVIII wieku, a wzmianki o nich znajdziemy w „Panu Tadeuszu”. Są ponadto dietetyczne, smaczne, są wreszcie jednym z… najskuteczniejszych afrodyzjaków. Dlatego „pochłaniajmy” szparagi! Najlepiej smakują odpowiednie przybrane, np. z boczkiem parzonym. Zaufajcie nam, przepis na szparagi z boczkiem to najlepszy na nie sposób.
Szparagi z boczkiem - składniki:
- Boczek Parzony Plastry Kaminiarz
- pęk zielonych szparagów
- sok z połowy cytryny
Jak przygotować zielone szparagi z boczkiem:
- szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy delikatnie ze skórki
- polewamy sokiem z cytryny i solimy
- zostawiamy na pół godziny.
- zamarynowane szparagi odsączamy i ściśle owijamy plastrami boczku
- na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy szparagi
- smażymy z obu stron
- gotowe szparagi posypujemy ulubionym serem, parmezanem lub lazurem.
Stopień trudności: łatwy
Dla 4 osób