Aktualności

Zakład Mięsno Wędliniarski Kaminiarz pierwsze certyfikaty IFS i BRC za zgodność z wymaganiami obu standardów otrzymał już w roku 2011. Był jednym z pierwszych krajowych zakładów, który równolegle wdrożył oba standardy, co wynikało z szerokiej aktywności eksportowej w zakresie sprzedaży boczku do Europy kontynentalnej i na Wyspy Brytyjskie. Od tego czasu zakład w Święciechowie poddawany jest corocznej ewaluacji przestrzegania standardów. Ostatni audyt przeprowadzony został pod koniec ubiegłego roku. Firma właśnie otrzymała certyfikaty formalnie potwierdzające respektowanie wymogów obu systemów.

- Bezpieczeństwo w zakładzie spożywczym to przede wszystkim odpowiedzialność wobec konsumentów i ich zdrowia - mówi Tomasz Przymencki dyrektor produkcji ZMW Kaminiarz - To również podstawa istnienia wszystkich firm sektora, dlatego cieszę się, że po raz kolejny otrzymaliśmy najwyższe oceny z możliwych. W przypadku IFS to ocena „Higher Level”z wynikiem 99,71%, w przypadku certyfikatu BRC to ocena AA.

Międzynarodowy Standard Żywności (International Food Standard), stworzony został w 2003 przez Stowarzyszenie Niemieckiego Handlu Detalicznego (HDE) dla produktów sprzedawanych w niemieckich sieciach handlowych. IFS zapewnia bezpieczeństwo w całym łańcuchu produkcyjnym przemysłu spożywczego. Uznawany jest przez Global Food Safety Initiative (GFSI - Globalna Inicjatywa Bezpieczeństwa Żywności) i stanowi dziś jeden z najważniejszych światowych standardów bezpieczeństwa i jakości żywności. Wersja 6 standardu została wprowadzona w 2012r.

Z kolei standard BRC (British Retail Consortium) opracowany został w Wielkiej Brytanii w 1998 roku przez British Retail Consortium i określa normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości w przedsiębiorstwach produkujących żywność dostarczaną do tamtejszych sieci supermarketów. Wersja 7 standardu wprowadzona w 2015r., uwzględnia już dodatkowe wymagania w zakresie etykietowania i kontroli opakowań oraz zarządzania dostawcami surowców i opakowań.

Bezpośrednie korzyści z posiadania certyfikatów to potwierdzenia wysokiej jakości standardów bezpieczeństwa, zwiększenie zaufania konsumentów, kontrahentów i jednostek kontrolujących oraz otwarcie drogi do współpracy z najbardziej renomowanymi odbiorcami, w tym międzynarodowymi sieciami handlowymi.

- Eksportujemy boczek do klientów z Unii Europejskiej, głównie Europy Zachodniej i Skandynawii. Do kanału HoReCa, dużych sieci handlowych, ale również producentów dań gotowych oraz zakładów drobiarskich - podkreśla Tomasz Przymencki dyrektor produkcji ZMW Kaminiarz - I choć w wielu wypadkach musimy spełniać dodatkowe specyficzne dla poszczególnych klientów wymagania, to niezależnie od nich, standardy IFS i BRC są zawsze podstawą do rozpoczęcia rozmów handlowych i kontynuowania dostaw. Stąd ich znaczenie jest ogromne.

Jednostką certyfikującą była firma SGS, światowy lider w dziedzinie kontroli, weryfikacji, testowania i certyfikacji.

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190
HoReCa + 48 798 073 745

zamowienia@kaminiarz.pl

a a j r f