Boczek, ma właściwość wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest dodatkiem. Jest również źródłem wyjątkowego aromatu, jest … najdoskonalszą mięsną przyprawą! Więcej przepisów z boczkiem znajdziesz w serwisie www.lubienaboczku.pl

lubienb

Przepis przygotował: Jacek Nowak Szef Kuchni Hotel Restauracja WIENIAWA

Sposób przygotowania

Z kurczaka wycinamy pierś ze skórką i skrzydełkiem. Bataty gotujemy w łupinie, a gdy będą miękkie obieramy i sporządzamy z nich puree. Następnie dodajemy sól, pieprz i trochę śmietanki. Cebulkę czerwoną, paprykę i suszone pomidory kroimy drobno oraz przesmażamy na oliwie od suszonych pomidorów; pod koniec dodajemy zielone szparagi przekrojone na pół i zieleninę.

Do piekarnika wkładamy pomidorki koktajlowe oraz plastry wędzonego boczku na ok. 10-15 min. W międzyczasie na patelni smażymy pierś z kurczaka od strony skóry, tak, aby była chrupiąca; wcześniej przyprawiamy ją solą i pieprzem. Pierś przewracamy co kilka chwil na drugą stronę, tak aby była równomiernie obsmażona z każdej ze stron. Następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. Wszystko razem układamy na talerzu, przystrajając na koniec pieczonym boczkiem.

Składniki:

• szparagi zielone • bekon wędzony w plastrach KAMINIARZ • 1szt. kurczaka • bataty • śmietanka • pomidorki • pomidory suszone • cebula czerwona • papryka • czosnek • sól • pieprz • natka pietruszki

Pierś z kurczaka ze skórką i chrupiącym boczkiem

"Otwieramy sezon na szparagi" to wspólna akcja Hotelu Restauracji WIENIAWA oraz ZMW KAMINIARZ. Przez cztery tygodnie goście restauracji będą mogli rozkoszować podniebienia dedykowanym Menu, którego głównymi składnikami będą szparagi oraz boczek! Dla smakoszy obu produktów przygotowaliśmy aż 16 propozycji menu, z różnymi wariacjami szparagów z boczkiem.

Zapraszamy do restauracji na leszczyńskim Rynku!

Przepis: Pierś z kurczaka ze skórką, zielonymi szparagami i chrupiącym bekonem
IFS BRC FOOD Bezglutenowe

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190 / HoReCa + 48 798 073 745
zamowienia@kaminiarz.pl