Boczek, ma właściwość wydobywania najlepszych smaków potraw, których jest dodatkiem. Jest również źródłem wyjątkowego aromatu, jest … najdoskonalszą mięsną przyprawą! Więcej przepisów z boczkiem znajdziesz w serwisie www.lubienaboczku.pl

lubienb

Przepis przygotował: Jacek Nowak Szef Kuchni Hotel Restauracja WIENIAWA

Sposób przygotowania

Szparagi gotujemy w wodzie osolonej z cukrem. Boczek wędzony grillujemy na patelni. Z chleba formujemy okrągłe 2 grzanki i smarujemy je masłem. Na chwilę wkładamy pod opiekacz lub do piekarnika. Na pieczywo wkładamy kilka plastrów grillowanego boczku i szparagi oraz ponownie wkładamy do piekarnika lub pod opiekacz. W garnku zagotowujemy wodę z solą i kilkoma kroplami octu, wbijamy do niej 2 jajka i przez 2-3 minuty trzymamy w gorącej wodzie.

Żółtko w środku powinno być płynne, tak by powstały jajka w koszulkach. Równolegle przygotowujemy sos holenderski, z 3 żółtek, masła i cytryny. Jajka delikatnie wyciągamy z wody i układamy na zapiekankach, polewając sosem holenderskim. Jako dodatek przygotowujemy sałatkę, wykorzystując pomidory, cebulę oraz ogórki małosolne, podprawiając ją śmietaną, doprawiając solą i pieprzem. Wszystko posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Składniki:

• szparagi białe • boczek wędzony w plastrach KAMINIARZ • pieczywo zrazowe • 5 jajka • cytryna • sól • śmietana • pomidor • ogórek małosolny • cebula ,• szczypiorek • masło ½ kostki

Jajka Benedykta z bekonem i szparagami

"Otwieramy sezon na szparagi" to wspólna akcja Hotelu Restauracji WIENIAWA oraz ZMW KAMINIARZ. Przez cztery tygodnie goście restauracji będą mogli rozkoszować podniebienia dedykowanym Menu, którego głównymi składnikami będą szparagi oraz boczek! Dla smakoszy obu produktów przygotowaliśmy aż 16 propozycji menu, z różnymi wariacjami szparagów z boczkiem.

Zapraszamy do restauracji na leszczyńskim Rynku!

Przepis: Jajka Benedykta z bekonem i szparagami
IFS BRC FOOD Bezglutenowe

Dział Handlu:
Tel. +48 65 529 95 51, Tel. +48 609 447 347
Tel. + 48 697 034 190 / HoReCa + 48 798 073 745
zamowienia@kaminiarz.pl