Globalny standard bezpieczeństwa żywności Brytyjskiego Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium) opracowany został w Wielkiej Brytanii w 1998 roku w celu wyszczególnienia kryteriów bezpieczeństwa, jakości i funkcjonowania, które zakład produkujący żywność musi spełnić, aby osiągnąć zgodność z prawem i chronić konsumentów.
BRC był pierwszym standardem uznanym przez Globalną Inicjatywę ds. Bezpieczeństwa Żywności (GFSI) – organizację założoną w 2000 r. w celu harmonizacji standardów bezpieczeństwa żywności przez ich dopasowywanie do wytycznych określonych przez detalistów, producentów żywności. Dziś to uznany w skali międzynarodowej system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Audyt, który przeprowadzono w listopadzie ub.r., dotyczył przeglądu procedur oraz standardów wg najnowszej wersji standardu tj., v. 9. Miło nam poinformować, że właśnie otrzymaliśmy oryginał certyfikatu formalnie potwierdzający respektowanie standardów systemu.
Zakład produkcyjny w Święciechowie otrzymał najwyższą możliwą ocenę „AA”.
Bezpośrednie korzyści z posiadania certyfikatów to potwierdzenia wysokiej jakości standardów bezpieczeństwa, zwiększenie zaufania konsumentów, kontrahentów i jednostek kontrolujących oraz otwarcie drogi do współpracy z najbardziej renomowanymi odbiorcami, w tym międzynarodowymi sieciami handlowymi. Kolejny audyt odbędzie się jesienią bieżącego roku.
Zobacz certyfikat - kliknij.